Inhoud van dit blog:

  • Kan Shea Butter voor je gezicht?
  • Wat is ongeraffineerde Shea Butter?
  • Hoe wordt het gemaakt?
  • Waarom is Shea Butter voor je gezicht zo populair?
  • Waar kun je Shea Butter kopen?
  • Waar kun je Shea Butter nog meer voor gebruiken?

Kan Shea Butter voor je gezicht?

Pure Shea Butter kan je heel goed voor je gezicht  smeren, het is ideaal als vegan huidverzorging. Het is al eerder genoemd in onze andere blogs dat Shea Butter vitamine A en E bevatten. Vitamine A en E zijn dé hulpstoffen voor onder andere de celdeling van ons huidje. Ook voor het verminderen van reeds ontstane littekens, helpt het dus om Shea Butter te gebruiken.

Het stofje allantoïne dat ook in Karitéboter zit bevordert genezingsprocessen, waardoor dit ingrediënt goed is voor allerlei huidkwaaltjes en de verbrande huid. Het huidgenezingsproces wordt hierdoor optimaal bevorderd. Het goedje biedt zelfs een lage natuurlijke bescherming tegen UV-straling.

De boter kan je ook gewoon gebruiken als lekkere huidverwennerij. Shea boter is bij kamertemperatuur best stevig van structuur en trekt door je lichaamstemperatuur lekker je huid in. Het is dus heerlijk om je gezicht te verwennen met een fijne massage met Shea Butter na het douchen. Je poriën staan dan open, waardoor de boter beter je huid intrekt.

 

Wat is ongeraffineerde Shea Butter?

Ongeraffineerde Shea Butter is een pure natuurlijke boter waarbij alle weldadige eigenschappen intact zijn gebleven. Het is gemaakt van de karitenoten afkomstig van de Kariteboom. Deze boom groeit in het savannegebied van West- Afrika en nergens anders ter wereld. Shea Butter kun je vergelijken met de lichaamseigen vetstoffen die onze talgklieren aanmaken zodat onze huid gehydrateerd blijft om uitdroging te voorkomen. De vergelijking is op basis van de identieke eigenschappen die deze vetten gemeenschappelijk hebben, namelijk vitaminen A en E.

Shea Butter is daarom ook een belangrijk, zo niet het belangrijkste, ingrediënt in de cosmetica-industrie wereldwijd. Door de krachtige verzorgende en voedende eigenschappen bevatten heel veel schoonheidsproducten Shea boter. Het wordt al decennialang gebruikt door Afrikaanse vrouwen voor de huidverzorging. Vandaar dat zij over het algemeen een mooie huid hebben.

 

Hoe wordt het gemaakt?

Pure Shea Butter wordt gemaakt door vrouwen van de Shea Butter community in het noorden van Ghana. Daar zijn groepen dorpsvrouwen aangesloten bij hun eigen Shea Butter bedrijf. Ze zijn als community verantwoordelijk voor de Shea Butter productie van A tot Z.

In feite zorgen deze Shea butter vrouwen voor het verzamelen van de noten voor de verwerking tot aan de verkoop van de kant-en-klare Shea Boter. De opbrengsten worden gedeeld, iedereen krijgt haar  fair share en hierdoor kunnen hun kinderen ook naar school voor een betere toekomst.

Het maakproces van Shea Butter

Het maakproces van Shea Butter start met de vrouwen van de Shea Butter Community die het savannegebied ingaan waar de bomen groeien. Daar verzamelen zij alle Shea noten, vervolgens worden deze noten schoongewassen en ongeveer een half uur gekookt en daarna zongedroogd. De gedroogde noten worden gekraakt, de harde notendop wordt dus verwijderd van de pit. Dit gebeurt handmatig en ondertussen wordt er gezongen en vaak ook gedanst.

Daarna worden de noten weer gewassen en zongedroogd. Als alle notendoppen zijn verwijderd, worden de noten weer in de zon gelegd en wordt er een selectie gemaakt. Alleen de beste shea noten zijn goed voor de productie. De geselecteerde goede kwaliteits noten worden geroosterd op houtvuur, vandaar dat Shea Butter altijd een heerlijke rokerige geur heeft.

De geroosterde noten worden vervolgens handmatig (tegenwoordig gebruiken vele grote coöperaties een machine) verbrijzeld tot kleine korrels, bijna tot poedervorm. Deze substantie wordt met water gemengd, waardoor een pasta-achtige substantie ontstaat en wordt koud geslagen met de handen. Hierdoor komt de boter bovendrijven. 

Daarna wordt de boter op laag vuur gekookt tot er een olie ontstaat, als laatste stap wordt de olie gefilterd en weggelegd om te stollen tot ongeraffineerde boter. Deze heerlijke natuurlijke boter is dan ready to use. Je kunt hier ook een fragment bekijken van BBC Africa over de werkwijze van de Shea Butter Community.

 

Waarom is Shea Butter voor je gezicht zo populair?

Shea Butter voor je gezicht is populair omdat het aantoonbaar de huid een mooie verzorgende glow geeft. Er zijn vele klinische studies, met name Amerikaanse studies, waaruit blijkt dat Shea Butter heilzaam is voor de huid als het gaat om genezingsprocessen en verbetering van de huid. Shea Boter hydrateert onze huid doordat het vocht vasthoudt. Onze huid is het grootste orgaan, dus heel belangrijk voor ons welzijn.

Daarnaast bevat Shea Butter zoals eerder gezegd eigenschappen die vergelijkbaar zijn met onze eigen natuurlijke vetten. Die huidvetten (talg) die je vaak ziet op de huid van pasgeboren baby’s. Deze vetten zijn essentieel voor onze huid, omdat ze onze huid beschermen en daarnaast zorgt deze talg er ook voor dat onze huid optimaal functioneert.

Verder is Shea Butter zo populair omdat deze butter volledig plantaardig is en een duurzame variant is voor de beruchte palmolie, want daar is veel gedoe over in de media. Daarnaast bevat Shea Butter ook natuurlijke vitamine A en E.

Vitamine A geeft onze huid een boost, het verbetert onze huidcellen en de structuur. Voor vele dames op leeftijd is vitamine A hun heilige graal door de anti aging effecten. Vaak zie je dat terug in cosmetica onder de noemer Retinol.

En vitamine E beschermt de huidcellen tegen vrije radicalen van buitenaf, zonlicht is bijvoorbeeld een grote boosdoener. Vitamine E versterkt de barrièrefunctie van onze huid en het is de beste antioxidant. Onze huid maakt zelf geen vitamine E aan, waardoor wij deze vitamines moeten halen uit voornamelijk onze voeding zoals groente en fruit.

Shea Butter is bewezen effectief bij zonschade op de huid, zorgt voor huidverbetering en het geeft je huid een mooie glow. Je huid gaat weer stralen.

Waar kan je Shea Butter kopen?

Ongeraffineerde Pure Shea Butter kun je kopen in West- Afrika of bij ons als importeur  Urban Africa Naturals. Shea boter kent vijf classificaties. De puurste Shea Butter kopen kan dus in A-kwaliteit. Dan heb je ook het beste uit de Afrikaanse natuur.

 

 

Pure-Shea-Butter-Urban-Africa-Naturals
Pure Shea Butter

 

Pure biologische Shea Butter zonder chemische toevoegingen dus. De laagste E- klasse is niet heel veel waard en voegt dus niets toe aan je huid en haren. In de webshop van Urban Africa Naturals vind je naast de pure Shea Butter tal van andere Shea Butter producten, maar ook de populaire West-Afrikaanse Black Soap.

 

Gebruik van Shea Butter ook goed voor:

Shea Butter kun je gebruiken om je huid en haren te verzorgen. Het is een perfect ingrediënt om jouw huid optimaal te hydrateren. Dankzij de unieke genezende eigenschappen van dit goedje is het bijna een wondermiddel te noemen.

Het is daarom ook geschikt om te gebruiken voor droge huidaandoeningen zoals: eczeem, psoriasis en kleine wondjes. Shea Butter is ook een fijn product voor de zwangere buik, het helpt om de huid soepel te houden.

urban africa naturals

Shea Butter voor je haren

Shea Butter voor je haren is geschikt voor droge lokken. Bij krullend en kroeshaar zorgt de boter voor een goede finish, verzorging en een prachtige glans. Het is te gebruiken als verzorging na het wassen van de haren. Shea butter voor je haren is een leave in product, uitspoelen is niet nodig. Shea Butter kan vocht vasthouden waardoor je haren gehydrateerd aanvoelen.

Dus heb je droge haarpunten of futloos haar, doe er je voordeel mee. Je kunt ook onze hair care blend gebruiken voor het haar: Shea Butter Hair Creme.

Op de website van Pubmed tref je alle informatie over klinische en wetenschappelijke studies van Shea Butter.

 

 

Wat onze klanten zeggen
572 beoordelingen
×
Welkom bij Urban Africa Naturals
Klik onderstaande link voor een WhatsApp gesprek of stuur een mail naar onze KLANTENSERVICE.
× Advies nodig? Stel hier je vraag.