Leestijd: 3-5 min

Inhoud van dit blog:

  • Wat is Shea Butter?

  • Hoe wordt het gemaakt?

  • Waarom is Shea Butter voor de huid zo populair?

  • Waar kan je Shea Butter kopen?

  • Waar kan je Shea Butter voor gebruiken?

Wat is Shea Butter?

Shea Butter is een boter dat wordt gemaakt van de karite noten afkomstig van de Karite boom. Deze boom groeit in het savannegebied van west Afrika, nergens anders ter wereld. Shea Butter is een belangrijk zo niet het belangrijkste ingrediënt in de cosmetica-industrie wereldwijd.

Het wordt al decennialang gebruikt door Afrikaanse vrouwen voor de huidverzorging maar ook culinair. Met name de vrouwen uit het noorden van Ghana maken er heerlijk traditionele Afrikaanse gerechten mee.

Hoe wordt het gemaakt?

Shea Butter wordt gemaakt door vrouwen van de Shea Butter community in het noorden van Ghana. Daar zijn groepen dorpsvrouwen aangesloten bij hun eigen Shea Butter bedrijf. Ze zijn als community verantwoordelijk voor de Shea Butter productie van A tot Z.

In feiten zorgen deze Shea butter vrouwen voor het verzamelen van de noten voor de verwerking tot aan de verkoop van de kant en klare Shea Boter. De opbrengsten worden gedeeld, iedereen krijgt z’n fair share en kunnen hun kinderen hierdoor ook van naar school voor een betere toekomst.

shea noten kraken Shea noten kraken

Shea Butter maakproces

Het maakproces van Shea Butter start met de vrouwen van de Shea Butter Community die het savannegebied ingaan waar de bomen groeien. Daar verzamelen zij alle Shea noten, vervolgens worden deze noten schoongewassen en ongeveer een half uur gekookt en daarna zongedroogd. De gedroogde noten worden gekraakt, de harde notendop wordt dus verwijderd van de pit. Dit gebeurt handmatig en ondertussen wordt er gezongen en vaak ook gedanst.

Daarna worden de noten weer gewassen en zongedroogd. Als alle notendoppen zijn verwijderd worden de noten weer in de zon gelegd en wordt er een selectie gemaakt. Alleen de beste shea noten zijn goed voor de beste A kwaliteit productie. De geselecteerde goede kwaliteit noten worden geroosterd op houtvuur, vandaar dat Shea Butter altijd een heerlijke rokerige geur heeft.

De geroosterde noten worden dan handmatig (tegenwoordig gebruiken vele grote coöperaties een machine) verbrijzeld tot kleine korrels, eigenlijk bijna tot poedervorm. Deze substantie mengen ze met water, waardoor een pasta achtige substantie ontstaat en wordt koud geslagen met de handen. Hierdoor komt de boter bovendrijven, immers boter scheidt zich van water.

Daarna wordt de boter op laag vuur gekookt tot er een olie ontstaat, als laatste stap wordt de olie gefilterd en weggelegd om te stollen tot ongeraffineerde boter. Deze heerlijke natuurlijke boter is dan ready to use. Je kunt hier ook een fragment bekijken van BBC Africa over de werkwijze van de Shea Butter Community.

Waarom is Shea Butter voor de huid zo populair?

Shea Butter voor de huid is populair omdat het aantoonbaar de huid een mooie verzorgende glow geeft. Er zijn vele klinische studies, met name Amerikaanse studies waaruit blijkt dat Shea Butter heilzaam is voor de huid als het gaat om genezingsprocessen en verbetering van de huid.

Daarnaast bevat Shea Butter eigenschappen die vergelijkbaar zijn met onze eigen natuurlijke vetten. Die huidvetten die je vaak zit op de huid van pasgeboren baby’s. Deze vetten zijn essentieel voor onze huid omdat ze onze huid beschermen en zorgen er ook voor dat onze huid optimaal functioneert. Shea Boter hydrateert onze huid doordat het vocht vasthoudt. Onze huid is het grootste orgaan, dus heel belangrijk voor ons welzijn.

Verder is Shea Butter zo populair omdat deze butter volledig plantaardig is en een duurzame variant is voor de beruchte palmolie, want daar is ook veel gedoe over in de media. Daarnaast bevat Shea Butter ook natuurlijke vitamine A en E.

Vitamine A geeft onze huid een boost, het verbetert onze huidcellen en de structuur. Voor vele dames op leeftijd is vitamine A hun heilige graal door de anti aging effecten. Vaak zie je dat terug in cosmetica onder de noemer Retinol.

En vitamine E beschermt de huidcellen tegen vrije radicalen van buitenaf, zonlicht is bijvoorbeeld ook een grote boosdoener. Vitamine E versterkt de barrièrefunctie van onze huid en het is de beste antioxidant. Onze huid maakt zelf geen vitamine E aan, waardoor wij deze vitamines moeten halen uit voornamelijk onze voeding zoals: groente en fruit.

Shea Butter is wel bewezen effectief bij zonschade op de huid, huidverbetering en het geeft je huid zo een mooie glow. Je huid gaat weer stralen.

Waar kan je Shea Butter kopen?

Pure Shea Butter kan je kopen in west Afrika of bij ons als importeur  Urban Africa Naturals. Shea boter kent 5 classificaties. De puurste Shea Butter kopen kan dus in A-kwaliteit. Dan heb je ook het beste uit de Afrikaanse natuur.

Pure-Shea-Butter-Urban-Africa-Naturals Pure Shea Butter

Pure biologische Shea Butter zonder chemische toevoegingen dus. De laagste E klasse is niet heel veel waard en voegt dus niets toe aan je huid en haren. In de webshop van Urban Africa Naturals vind je naast de pure Shea Butter tal van andere Shea Butter producten, maar ook de populaire west afrikaanse Black Soap.

Waar kan je Shea Butter voor gebruiken?

Shea Butter kan je gebruiken om je huid en haren te verzorgen. Het is een perfect ingrediënt om jouw huid optimaal te hydrateren. Dankzij de unieke genezende eigenschappen van dit goedje is het bijna een wondermiddel te noemen.

Het is daarom ook geschikt om te gebruiken voor droge huidaandoeningen zoals: eczeem, psoriasis en kleine wondjes. Shea Butter is ook een fijn product voor de zwangere buik, het helpt om de huid soepel te houden. urban africa naturals psoriasis huid

Shea Butter voor je gezicht

Shea Butter voor je gezicht is ideaal als vegan verzorging. Het is al eerder genoemd dat Shea Butter vitamine A+ E bevat. Vitamine A en E zijn dé hulpstoffen voor onder andere de celdeling van ons huidje. Ook voor het verminderen van reeds ontstane littekens, helpt het om Shea Butter te gebruiken.

Het stofje Allantoïne dat ook in Karite boter zit bevordert genezingsprocessen, waardoor dit ingrediënt goed is voor allerlei huidkwaaltjes en de verbrande huid. Het huidgenezingsproces wordt hierdoor optimaal bevordert. Het goedje biedt zelfs een lage natuurlijke bescherming tegen UV-straling.

De boter kan je ook gewoon gebruiken als lekkere huid verwennerij. Shea boter is bij kamertemperatuur best stevig van structuur en smelt door je lichaamstemperatuur lekker je huid in. Het is dus heerlijk om je huid te verwennen met een fijne massage met Shea Butter na het douchen. Je poriën staan dan open, waardoor de butter beter je huid intrekt.

Shea Butter voor je haren

Shea Butter voor je haren is geschikt voor droge lokken. Bij krullend en kroeshaar zorgt de boter voor een goede finish, verzorging en een prachtige glans. Het is te gebruiken als verzorging na het wassen van de haren. Shea butter voor je haren is een leave in product, uitspoelen is niet nodig. Shea Butter kan vocht vasthouden waardoor je haren gehydrateerd aanvoelen.

Dus heb je droge haarpunten en futloos haar, doe er je voordeel mee. Je kunt ook onze hair care blend gebruiken voor het haar: Shea Butter Hair Creme.

Ontdek vegan cosmetica voor je huidje en haartjes met 10% korting* gebruik code: blog.

*Niet i.c.m. andere kortingscodes.

×
Welkom bij Urban Africa Naturals
Klik onderstaande link voor een WhatsApp gesprek of stuur een mail naar onze KLANTENSERVICE.
× Advies nodig? Stel hier je vraag.