Pure kokosolie

Pure kokosolie staat al enige tijd in de spotlights en dat is niet zo verwonderlijk. Kokosnootolie is immers veelzijdig en gezond. Maar wat is er waar van de vele gezondheidsclaims? In dit blogartikel kun je er alles over lezen, wat deze olie zo bijzonder maakt, wat de verschillende kokosolie soorten zijn. Er is zoveel verschil dat je door de kokosbomen de pure olie niet meer ziet.

Soorten kokosolie:

  • Koudgeperst

  • Niet koudgeperst

  • Geraffineerd

  • Gefractioneerd

Koudgeperst en niet koudgeperst kokosolie

Een kijkje in coco land leert dat er verschillende soorten kokosnootolie verkrijgbaar zijn. Het grootste verschil is koudgeperste olie en de standaard kokosnootolie (niet koudgeperst).

Koudgeperste kokosolie is gezonder, aangezien er bij de bereiding hiervan geen warmte aan te pas is gekomen boven 50 graden en heeft de olie een zachte kokossmaak.Voor deze  olie wordt gebruik gemaakt van vers vruchtvlees van jonge kokosnoten. Het vruchtvlees van kokosnoten wordt ook wel kopra genoemd.

De standaard kokosnootolie (vaak machinaal en in grote hoeveelheden geproduceerd) wordt gebruik gemaakt van extra hoge warmte al dan niet in combinatie met extra hulpstoffen.

Geraffineerde kokosolie

Maar er is meer keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ontgeurde kokosnootolie. Geraffineerde kokosolie is olie die geurloos is, met andere woorden de kokos geur is onttrokken aan de olie.

Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van droge harde kopra. De uit de kokosnoot gewonnen kokosolie wordt behandeld met stoom van minimaal 100 graden die ervoor zorgt dat de typische kokosgeur verdwijnt.

Gefractioneerde kokosolie

We spreken van gefractioneerde kokosolie wanneer het smeltpunt van de olie lager wordt gemaakt. Normaal smelt pure kokosolie bij lichaamstemperatuur, echter is in dit geval de olie dus altijd vloeibaar. De kokosolie is dus bewerkt.

Je zult wel begrijpen dat bij deze 2 vormen alle gezonde en voedzame eigenschappen zijn onttrokken. Alle bekende gezondheid claims kun je hierbij overboord gooien.

Hoe wordt pure kokosolie gemaakt?

Pure Kokosolie kun je op twee manieren maken: koude persing en warme persing methode. De meeste kokosolie die je in winkels en online kunt kopen zijn over het algemeen niet koudgeperst. Dat komt door het feit dat koudgeperste olie bijzonder bewerkelijk is.

 

Doorgaans worden kokosnoten ontdaan van de harde kokosbast, het vruchtvlees (kopra) in fijne stukken gesneden en verwarmd, waardoor de olie vrijkomt. Vaak worden er bij de machinale productie van de olie nog andere hulpstoffen aan toegevoegd om de maximale hoeveelheid olie uit de kokosnoot te kunnen halen.

Bij de koude persing komt er geen warmte aan te pas. Je kunt koudgeperste pure kokosolie ook zelf maken als je de beschikking hebt over een krachtige blender. Het complete proces hiervoor vind je hier.

Bij de productie van koudgeperste kokosolie moet rekening gehouden worden met de temperatuur, zodat alle vitamines en enzymen die de olie zo gezond maken niet verloren gaan.

De temperatuur mag niet boven de 50 graden komen tijdens de bewerking van de kokosnoten, ook zijn er meer kokosnoten nodig voor de koude persing in vergelijking met de normale (hete) persing.

Wat maakt kokosolie zo bijzonder?

Pure Kokosolie valt onder de verzadigde vetproducten en heeft maar liefst 86% verzadigde vetzuren. Een onmisbare stof in deze natuurlijke olie is onder andere: laurinezuur (bestrijdt schimmels en bacteriën). Laurinezuur komt van nature ook in moedermelk voor en is een probaat middel om de darmflora te herstellen.

Pure kokosolie is rijk aan natuurlijke antioxidanten en vitamine E, wat helpt bij wondgenezing en huidherstel.

Ook goed nieuws als je last hebt van een hoog cholesterol en een ongebalanceerde verhouding van de slechte en goede cholesterol, want het veelvuldig gebruiken van kokosolie is in staat het gehalte van LDL (slechte cholesterol) te verlagen en HDL (goede cholesterol) te verhogen.

Verder is het een fijne zacht maker voor de huid en haren.

Is kokosolie gezond?

In pure vorm is kokosolie een zeer voedzame olie met vele gezonde eigenschappen, echter zijn vele claims van kokosolie veelal genuanceerd. Zo gelden de gezonde eigenschappen van kokosolie alleen voor de pure koudgeperste variant.

Dus weet wat je in huis haalt. Wil je optimaal genieten van alle goede eigenschappen van kokosolie, haal dan het beste uit de natuur. Het kost dan wel even wat meer, maar dan heb je ook meer.

Deze pure kokosolie ook wel virgin oil of koudgeperste kokosolie genoemd is zeldzaam. De meeste kokosolie die je tegenkomt in de supermarkt is gemaakt op basis van massa productie met een commercieel bewerkingsproces. Koudgeperste kokosolie tref je vaak exclusief bij leverancier die hierin gespecialiseerd zijn.

Aan pure kokosolie worden ruim 200 geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, van het verlagen van bloeddruk tot het behandelen van kanker. Veelal op basis van ervaringsleer en ongedocumenteerde bewijzen.

Echter zijn er genoeg onderzoeken uitgevoerd en verzameld in Pubmed.org, het Nationale bibliotheek van geneeskunde die enkele gezondheidsclaims ondersteunen.

Wat zijn de toepassingen?

Voeding

Met kokosolie kun je gemakkelijk heerlijke groente en vleesgerechten bereiden. De olie is erg geschikt om mee te wokken, bakken, frituren en te braden.

Huid en haar

Kokosolie voor het hele lichaam, ja van kop tot teen dus. Voor de meeste uiteenlopende dinge nkan deze voedende olie gebruikt worden op het lijf. Smeer het zo vanuit het potje op je huid en lokken voor verzachting en een mooie glow of smeer wat onder je oksels tegen bacteriën. Ook ideaal voor een heerlijke ontspanningsmassage.

Naast Shea Butter is kokosolie een veel voorkomend ingrediënt in verzorgingsproducten voor onze huid en haren. De verzachtende en voedende eigenschappen maken dat deze olie vaak als basis ingrediënt wordt ingezet in cosmetica.

Wil je onze pure kokosolie gebruiken als crème voor de huid dan kun je het beste een klein beetje in je hand nemen en deze even in je handpalmen verdelen. Door de lichaamswarmte wordt de olie vloeibaar en kun je deze makkelijker verdelen over je lichaam.

Mondverzorging

De olie kun je echter ook gebruiken voor oil pulling om je mondholte vrij van bacteriën te maken.

Hoe bewaar je de pure kokosnoot olie?

Kokosolie kun je het beste op kamertemperatuur, op een donkere koele plek bewaren. Houd er wel rekening mee dat de olie hard wordt bij een temperatuur onder 24˚C. De olie is dan houdbaar tot zeker 12-14 maanden.

Hoe kun je pure kokosolie bestellen?

Wil je pure koudgeperste kokosolie bestellen uit Ghana, afkomstig van de plattelandsboeren? Bezoek dan direct onze webshop. Voor bulk afname vanaf 5 liter pure koudgeperste bestel je hier.

 

 

 

Wat onze klanten zeggen
582 beoordelingen
×
Welkom bij Urban Africa Naturals
Klik onderstaande link voor een WhatsApp gesprek of stuur een mail naar onze KLANTENSERVICE.
× Advies nodig? Stel hier je vraag.