Pure kokosolie

Pure kokosolie staat al enige tijd in de spotlights en dat is niet zo verwonderlijk. Kokosnootolie is immers veelzijdig en gezond. Vandaag laten we je zien wat deze olie zo bijzonder maakt, wat koudgeperste olie is, wat de toepassingen zijn en hoe je het beste deze olie kunt bewaren.

Pure Kokosolie kun je op twee manieren maken: koudgeperst of niet koudgeperst. De meeste kokosolie die je in winkels en online kunt kopen zijn over het algemeen niet koudgeperst. Dat komt door het feit dat koudgeperste olie bijzonder bewerkelijk is. Voor het verkrijgen van koudgeperste kokosolie moet er wel met een aantal zaken rekening gehouden worden. Bij de productie van koudgeperste kokosolie moet rekening gehouden worden met de temperatuur, zodat alle vitamines en enzymen die de olie zo gezond maken niet verloren gaan.

Wat maakt kokosolie zo bijzonder?

Alhoewel de laatste tijd nogal wat negatieve berichten de wereld in zijn geholpen omtrent pure kokosolie, is en blijft het een bijzondere olie. Apart is het feit dat goede kokosnootolie bij warme temperaturen vloeibaar is en bij koude temperaturen een vaste vorm aanneemt. Kokosnootolie kan zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden en heeft in beide gevallen een bijzonder gunstige werking op het lichaam. Pure Kokosolie valt onder de verzadigde vetproducten en heeft maar liefst 86% verzadigde vetzuren. Een onmisbare stof  in deze natuurlijke olie is onder andere: laurinezuur (bestrijdt schimmels, virussen en bacteriën). Laurinezuur komt van nature ook in moedermelk voor en is een probaat middel om de darmflora te herstellen.

Wat zijn de toepassingen?

Kokosnoten zijn bijzonder veelzijdig, onlangs schreewww.tipsvoorjou.com er een artikel over en ze kunnen voor echt van alles en nog wat gebruikt worden, zoals het maken van kokosnootolie. In tegenstelling tot de meeste andere oliesoorten kun je pure kokosolie zonder problemen verhitten. Tijdens het verhitten blijft de olie zijn gezonde eigenschappen behouden en verandert de samenstelling niet. Dit feit maakt kokosnootolie geschikt om mee te bakken, wokken, frituren en te braden.

Daarnaast kan kokosolie voor de meest uiteenlopende dingen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het zelf maken van allerlei huidverzorgingsproducten. De olie kun je echter ook gebruiken voor oil pulling om je mondholte vrij van bacteriën te maken. Aan pure kokosolie worden ruim 200 geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, van het verlagen van de bloeddruk tot het behandelen van kanker. Veelal op basis van ervaringsleer of ongedocumenteerde bewijzen.

Soorten kokosolie:

Een kijkje op het net leert dat er verschillende soorten kokosnootolie verkrijgbaar zijn. Het grootste verschil is koudgeperste olie en de standaard kokosnootolie. Koudgeperste kokosolie is gezonder, aangezien er bij de bereiding hiervan geen warmte aan te pas is gekomen boven 50 graden. Voor de standaard kokosnootolie (vaak machinaal en in grote hoeveelheden geproduceerd) wordt gebruik gemaakt van extra hoge warmte al dan niet in combinatie met extra hulpstoffen.

Maar er is meer keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ontgeurde kokosnootolie en extra vierge olie. Extra vierge olie is niet ontgeurd en heeft een zachte kokossmaak. Voor het verkrijgen van extra vierge olie wordt gebruik gemaakt van vers vruchtvlees van jonge kokosnoten. Het vruchtvlees van kokosnoten wordt ook wel aangeduid als kopra. Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van gedroogde kopra. De uit de kokosnoot gewonnen pure kokosolie wordt behandelt met stoom van minimaal 100˚C die ervoor zorgt dat de typische kokosgeur verdwijnt.

Hoe wordt pure kokosolie gemaakt?

Doorgaans worden kokosnoten ontdaan van de harde kokosbast, het vruchtvlees (kopra) in fijne stukken gesneden en verwarmd, waardoor de olie vrijkomt. Vaak worden er bij de machinale productie van de olie nog andere hulpstoffen aan toegevoegd om de maximale hoeveelheid olie uit de kokosnoot te kunnen halen. Bij de koude persing komt er geen warmte aan te pas. Je kunt koudgeperste pure kokosolie ook zelf maken als je de beschikking hebt over een krachtige blender. Het complete proces hiervoor vind je hier.

Hoe bewaar je de pure olie?

Kokosolie kun je het beste op kamertemperatuur, op een donkere plek bewaren. Houd er wel rekening mee dat de olie hard wordt bij een temperatuur onder 25˚C. Wil je onze pure kokosolie gebruiken als crème voor de huid dan kun je het beste een klein beetje in je hand nemen en deze even in je handpalmen verdelen. Door de lichaamswarmte wordt de olie vloeibaar en kun je deze makkelijker verdelen over je lichaam.

Hoe kun je pure kokosolie bestellen?

Wil je pure koudgeperste kokosolie bestellen uit Ghana, afkomstig van de kokospalm plantages? Bezoek dan direct onze webshop. Voor bulk afname van pure kokosolie kun je direct contact met ons opnemen.

 

×
Welkom bij Urban Africa Naturals
Klik onderstaande link voor een WhatsApp gesprek of stuur een mail naar onze KLANTENSERVICE.
× Advies nodig? Stel hier je vraag.