Pure Neemolie

Voordat wij verder gaan met dit artikel over Pure Neemolie, gaan we even de uitspraak oefenen.

Neem spreek je uit als Niem. Zo makkelijk is het dus!

De Neemboom groeit in subtropische klimaten, voornamelijk in Afrika, India en zuid Amerika. De boom kan 15 meter hoog worden en heeft langwerpige ovale bladeren. De boom heeft in de bloeifase kleine witte gelige bloemknoppen, die vervolgens tot groene zaden bloeien, uit deze zaden wordt pure Neemolie gewonnen.

Vroeger was vooral de neemboom uit India heel erg bekend, tegenwoordig is de Neemboom zo populair in de cosmetica en farmaceutische industrie, waardoor de Neemboom ook overal ter wereld zijn waardering krijgt, dus ook in Afrika. De neemboom is erg geneeskrachtig en daardoor wordt de volledige boom ingezet in de natuurlijke geneeskunde, denk hierbij aan de schors, bast, bladeren en zaden. Alle geneeskarachtige eigenschappen van de neemboom worden gebruikt bij de mens, dier en milieu.

Geschiedenis van de Neemboom in Ghana

Al eeuwenlang staat de Neemboom in Ghana bekend als een geneeskrachtige boom. Met name in de dorpen beschouwen ze deze boom als zeer waardevol door de variatie aan geneeskrachtige eigenschappen. Door de toepassing voor de behandeling van  vele ziektes en bestrijding van allerlei kleine insecten en plaagdieren werd de neemboom in de volksmond ook de Village Farmacie (apotheek van het dorp) genoemd. Daarom werden de neembomen gepland dichtbij de woonerven in het dorp, met als extra voordeel dat het ook verkoeling biedt in de zon. In Ghana wordt de schors bast en bladeren gebruikt als thee voor met name inwendige ontstekingen of virussen, de neem takken worden als natuurlijke tandpasta gebruikt om de tanden te reinigen en te ontdoen van bacteriën. De neemzaden wordt koudgeperst tot Neemolie. Deze krachtige olie wordt gebruikt om allerlei huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, schaafwonden en insecten beten te bestrijden. Neemolie heeft een sterke geur en smaakt erg bitter.

In Europa en Amerika is vooral de pure Neemolie erg populair. Vroeger werden de studies en onderzoeken die aantonen dat de Neemboom geneeskrachtige eigenschappen bevat in Europa met een korreltje zout genomen, met kan daar niet veel waarden aan hechten. Gelukkig is dat al jaren niet meer het geval en hebben eigen klinisch studies wel degelijk aantoonbaar gemaakt dat de Neemboom en met name de koudgeperste Neemolie een variatie aan geneeskrachtige eigenschappen bevat. Tegenwoordig verwerken gerenommeerde farmaceuten en cosmeticaproducenten  Neemolie in veel verzorgende cosmetica producten zoals zepen, tandpasta, crèmes en huid oliën. Er bestaat geen andere plant op onze aardbol die zo een enorme scala aan producten levert wat ten goede komt van de mens, dier en milieu.

Pure Neemolie van Urban Africa Naturals

De koudgeperste Neemolie van Urban Africa Naturals is gewonnen uit de Afrikaanse neemzaden. Door de koude persing is er nauwelijks hitte aan te pas gekomen waardoor alle natuurlijke eigenschappen van de olie behouden worden. De Neemolie is bitter, donkerbruin van kleur en rijk aan vitaminen en aminozuren. Neemolie heeft een lange houdbaarheid tot wel anderhalf jaar. De typische geur van neemolie wordt meestal door mensen niet als aangenaam ervaren. Urban Africa Naturals Neemolie is een biologisch product. De neembomen worden biologisch geteeld door plattelandsboeren in Ghana. Meer weten over Pure Neemolie van Urban Africa Naturals. Bekijk alle informatie in onze webshop

Neemzaden

Zoals al eerder werd beschreven verschijnen in de bloeifase kleine witte gelige bloemknoppen, die vervolgens tot groene zaden bloeien. De zaden bevatten vele gezonde vetzuren zoals; stearinezuur 21,5%, oliezuur 53%, linoleenzuur 2%, palmitinezuur, linolzuur 15%. Na het persen van de zaden gebruiken de boeren in Ghana de resten als compost om hun grond rijker te maken, zelfs het afval is een goede grondverbeteraar.

Toepassingen van Pure Neemolie

Neemolie kan breed worden ingezet voor allerlei aandoeningen en bestrijdingen, hier de voornaamste op een rij;

Pure Neemolie voor het lichaam:

 • Door de krachtige antivirale eigenschappen wordt traditioneel gebruikt tegen vele tropische virussen en infecties.
 • Het is een uitstekende ontstekingsremmer bij pijnen aan de spieren en gewrichten.
 • Het is een natuurlijk koortswerend middel dat effectief is tegen periodieke koorts en koortsverschijnselen..
 • Van de bladeren kan je Neemthee maken, wat veel wordt ingenomen door diabetici, de traditioneel getrokken thee heeft eigenschappen die de bloedsuikerspiegel in ons lichaam verlagen. De Neemthee heeft ook een bittere smaak, maar dat is de juiste werken om de disbalans in ons lichaam weer op peil te brengen.
 • Neempoeder, door het fijnmalen van gedroogde neembladeren, bast en schors ontstaat er poeder. Deze zuivere poedervorm heeft krachtige reinigende en zuiverende eigenschappen voor ons lichaam bij inname. Neempoeder, wat ook zeer bitter is van smaak, ontgift het bloed van onzuiverheden. Veelal staan deze inwendige onzuiverheden aan de basis van diverse huid- en lichaamsproblemen.

Pure Neemolie voor de huid:

 • Neemolie staat bekend om het tegen gaan en remmen van schimmelgroei en schimmelvorming.
 • Neemolie remt tevens ook de groei van bacteriën af, mede door de antibacteriële eigenschappen is het een goed toepasbaar ingrediënt in verzorgingsproducten gericht op huiduitslag, acne, psoriasis, eczeem en hoofhuidaandoeningen.
 • Neemolie is zeer effectief bij wondgenezing. Bij snij- en schaafwonden werkt neemolie hellend en herstellend voor de huid. Daarnaast is de olie ook toepasbaar bij huid- en hoofdhuidirritaties en bij luieruitslag. Let wel op dat de puur koudgeperste Neemolie nooit direct in contact komt met de babyhuid, Neemolie kan de krachtig zijn voor de tere babyhuid. Dus altijd verdunt op de huid aanbrengen
 • Neemolie is zelfs ook toepasbaar op de huid van dieren, met name huisdieren en veeteelt. Neemolie wordt dan net als bij de mens gebruikt bij huidaandoeningen.

Pure Neemolie voor de haren

 • Neemolie bestrijdt dunner wordend haar en zelfs haaruitval. Vaak wordt Neemolie toegevoegd in shampoos tegen dergelijke aandoeningen, maar door de Neemolie direct op de hoofdhuid in te masseren is het meest effectief. Tevens wordt de hoofdhuid gevoed en weer gezond.

Pure Neemolie voor de tanden

Pure Neemolie wordt ook regelmatig gebruikt als natuurlijke mondverzorging. Vaak tref je ook Neemolie of Neempoeder in natuurlijke tandpasta. Neemolie bestrijdt bacterie in de mond en maakt het tandvlees weer gezond. De neemtakken worden ook gebruikt als tandenborstel. Borstel zachtjes met een Neemtakje de tanden, kiezen en tandvlees. De groei van bacteriën wordt hierdoor geremd. De bittere smaak in de mond zal na verloop van tijd verdwijnen.

Pure Neemolie voor het bestrijden van insecten en ongedierte

 • Het klinkt misschien heel gek maar Neem wordt ook gebruikt als huishoudelijke pesticide en ecologisch bestrijdingsmiddel. In de landbouw bijvoorbeeld, voor de bestrijding van diverse veelvoorkomende insecten zoals bladluizen, mijten, teken en spoelwormen en motten. De voordelen van het gebruik van Neem is dat insecten niet resistent worden, terwijl dat bij de niet natuurlijke insectenwerende middelen wel het geval is, het gevolg hiervan is dat landbouwboeren meer en vaker de giftige ne synthetische insecticiden moeten gebruiken om de insecten effectief te kunnen weren van de landbouwgronden. Boeren die Neem gebruiken hebben daar geen last van en tevens is Neem ook biologisch afbreekbaar.
 • Muggen kunnen de geur van Neemolie ook niet verdragen. Smeer een beetje Neemolie op de huid en de muggen blijven uit de buurt. In de tropen is het een veelvoorkomende methode om muggen te weren op de huid.

Pure Neemolie en Veiligheid:

 • Gebruik pure Neemolie altijd verdunt op de babyhuid. Mix de olie bijvoorbeeld met koksolie of Shea Butter voor het aanbrengen op de aangedane babyhuid.
 • De inname van pure koudgeperste Neemolie is niet toegestaan.

Wil je ook de pure Neemolie ervaren op de huid, bestel dan direct in onze webshop.