Afgelopen maand vloog ik naar Ghana om weer een verse zending grondstoffen en producten te verschepen naar Nederland. Ik ontdekte de volgende dag dat ik dikke enkels en voeten had. Je hebt dit verschijnsel vast wel eens ervaren: opgezwollen enkels en voeten die te strak aanvoelen alsof je huid te strak om je voeten en enkels zit. Geen paniek, het is onschuldig maar wel  erg vervelend om dit gevoel te ervaren. Ik wilde ervan af en ben op zoek gegaan naar wat ik het beste kon doen, maar vooral waarom dit verschijnsel ontstaat.

 

Oorzaak dikke enkels en voeten

Door hitte verwijden je bloedvaten, waardoor er meer  bloedtoevoer ontstaat. Maar nu er meer bloed wordt toegevoerd, is het moeilijker om het bloed goed terug te voeren naar je hart. Dit oefent extra druk uit op de aderen en duwt vocht door de wanden van de kleinere bloedvaten. Hierdoor bouwt zich vaak vocht op in de benen, enkels en voeten. Deze zwellingen rondom de enkels en voeten noemt men enkeloedeem. 

 

Lees wat je kunt doen om dikke enkels en voeten te behandelen en voorkomen. 

 

5 Tips tegen dikke enkels en voeten: 

 

 

Beweeg

Enkels en voeten kunnen snel opzwellen als je de hele dag zit of staat. Ieder uur bewegen is goed voor je bloedsomloop. Maak een wandeling, doe rek- en strek oefeningen of ga lekker traplopen. 

 

Zit je in het vliegtuig, maak dan van het gangpad je catwalk. Maak gerust elk uur een wandeling door het gangpad en loop direct door naar de pantry voor een glas water.

Train regelmatig je kuitspieren door afwisselend op je tenen en hielen te staan. Deze oefening heb ik tijdens mijn terugreis ook zittend gedaan in het vliegtuig.

 

Beweeg intensief, daardoor ga je zweten en juist het zweten is een krachtige manier om zout uit je lichaam te verdrijven. 

 

Alcohol lekker,  maar nou liever niet

Een paar lekkere verfrissende cocktails, een zomers biertje, erg verleidelijk natuurlijk bij warm weer.  Maar matig je alcoholgebruik bij zomerse temperaturen of in het vliegtuig, want te veel alcohol kan uitdroging en vochtretentie veroorzaken, wat kan leiden tot gezwollen enkels. Dit gebeurt sneller als je al lever- en nierklachten  hebt. En als het echt niet anders kan, drink dan voor elk glaasje alcohol minstens één  glas water. 

 

Water, ja graag

Nu we het toch over  water hebben, houd het liever niet bij één glaasje, maar drink voldoende water. Twee  liter water per dag moet je ultieme water challenge worden.

 

Drink je te weinig, dan houdt je lichaam extra vocht vast, waardoor dikke enkels en voeten ontstaan. Klinkt  tegenstrijdig toch? Maar je lichaam is gebaat bij een goede vochtbalans om optimaal te kunnen functioneren.

 

Bij warm weer minimaal twee liter vocht per dag drinken is echt een aanrader. Limonade, koffie, zuiveldranken, thee, sap en frisdrank volstaan ook, maar geef water de voorkeur. Drink in het vliegtuig ook elk uur een glas water.

 

Tip: wil je weten of je voldoende vocht inneemt, doe dan de plascheck. Hoe lichter je urine is van kleur, hoe beter. Bij weinig vochtinname is je urine vaak donkerder van kleur.

 

Zout & Zoet

Een te hoge inname van zout kan zorgen voor een verstoorde vochtbalans, waardoor je lichaam juist vocht vasthoudt. Maak verse maaltijden en breng deze op smaak met minder zout en meer kruiden. 

 

Dan hebben we de tegenhanger: zoet. Te veel suikers zorgen voor een stijging van je insulinegehalte. Bij een te hoog insuline niveau wordt het moeilijker om het zout uit je lichaam te verdrijven. Er blijft meer zout achter in je lichaam, wat je vochthuishouding kan beïnvloeden.

 

Voetjes van de vloer

Leg je voeten iets hoger als je gaat zitten of liggen, doe dit door ze op een kussen te leggen. Deze houding is minder belastend voor de benen en dus ook je aderen. Masseer je voeten en benen regelmatig met onze verfrissende voetencrème met natuurlijke ingrediënten uit Ghana en pepermuntolie: goed voor je doorbloeding. Een goede voetmassage zorgt voor een actievere bloedsomloop en het afdrijven van vocht.

 

 

Wat onze klanten zeggen
577 beoordelingen
×
Welkom bij Urban Africa Naturals
Klik onderstaande link voor een WhatsApp gesprek of stuur een mail naar onze KLANTENSERVICE.
× Advies nodig? Stel hier je vraag.