Muggenbulten met jeuk en rode zwellingen op de huid zijn kenmerkend voor een zwoele zomer. De muggen zijn weer volop aanwezig en die zorgen voor de nodige ongemakken. Ben je geprikt en ervaar je jeuk op de bulten? 

Ben je een muggenmagneet? Lees dan dit blog hoe je de muggen en de bijbehorende ongemakken de baas kan zijn.

 

Hoe ontstaat de jeuk?

Normaal stolt je bloed als je een wondje hebt. Om het bloed rustig op te kunnen slurpen, moet het even vloeibaar blijven. Daarom spuiten muggen tijdens het steken een beetje speeksel met een antistollingsmiddel in je huid. 

Als reactie op dit antistollingsmiddel komt er histamine vrij, wat zorgt voor een allergische reactie die gepaard kan gaat met jeuk, roodheid en zwelling. Hoe meer speeksel een mug tijdens het bijten achterlaat, hoe meer jeuk je zult hebben.

Muggenbeet op de huid

 

Zo gaat de mug te werk

Muggen spuiten tijdens het steken speeksel op de huid dat een soort van antistollingsmiddel bevat zodat je bloed vloeibaarder wordt waardoor ze dat gemakkelijker kunnen opzuigen. 

Jeuk

Bij een muggenprik laat de mug dus een speeksel mengsel achter op onze huid, daar reageert je immuunsysteem op. Ieder zijn immuunsysteem reageert daar verschillend op. De ene ervaart misschien meer jeuk dan de andere. 

Doordat je jeuk ervaart, wil je krabben op de bult. Maar dat is niet verstandig. Bij het krabben beschadig je dan het weefsel onder en rondom huis nog meer hierdoor activeer je een ontstekingsreactie die bij de beet hoort. 

De jeuk verergert en blijft langer aanhouden en gaat gepaard met roodheid, zwellingen en vaak ook wel een allergische reactie.

.

Hoe verminder je de jeuk?

Heb je veel last van de jeuk dan kun je het volgende doen:

1.Houd de bulten koel, leg ijsklontjes, een koud doek of icepack op de bulten. Door de verkoeling kan de jeuk tijdelijk wegtrekken.

2.Smeer de bulten in met honing, pure honing heeft een ontstekingsremmende werking waardoor de jeuk ook kan verminderen.

3.Wrijf wat citroensap over de bulten, je zult eerst een branderig gevoel ervaren maar daarna zal de jeuk verminderen

Het nadeel van deze middelen is dat het maar tijdelijke oplossingen zijn tegen de jeuk. Het zal je even afleiden van de jeuk. 

4.Gebruik onze pure neemolie, masseer de huid in en met name de bulten en de rode plekken op de huid. Neemolie is een medicinale olie die onder andere antibacterieel werkt, de vetzuren van de neemolie werken ook jeukstillend en zorgen voor genezing van de huid.

Muggenbulten voorkomen

Om muggenbeten te voorkomen vind je in drogisterijen veel smeersels en sprays met deet, hierdoor lijkt het een algemeen goed gebruikt middel. Deet kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Astma- en COPD patiënten reageren hier ook gevoelig op. 

Daarnaast kan het je neusslijmvliezen ook irriteren. Deet wordt overigens  afgeraden voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Ben je een muggenmagneet en wil je niet lek geprikt worden door muggen, smeer je huid preventief in met neemolie. De aardse geur van deze olie werkt afwerend tegen muggen. 

Onze neemolie is puur en koudgeperst krachtig genoeg om deze beestjes en andere ongedierte op afstand te houden 

Wat onze klanten zeggen
560 beoordelingen
×
Welkom bij Urban Africa Naturals
Klik onderstaande link voor een WhatsApp gesprek of stuur een mail naar onze KLANTENSERVICE.
× Advies nodig? Stel hier je vraag.