Luizen bestrijden

De scholen zijn alweer enkele dagen open, zo ook het luizenseizoen. Luizenmoeders staan niet langer op het schoolplein, maar gaan actief luizenpluizen. Het is een landelijk fenomeen op basisscholen na iedere vakantieperiode.

Wist je dat er hiervoor een Landelijke Steunpunt voor Hoofdluis bestaat? Zij streven ernaar dat ouders de haren van hun kinderen kammen en verzorgen zodat er bij controle op school geen luizen of neten meer onder de kinderen heersen. Ieder kindje luisvrij dus!  Maar gaat dat wel zo makkelijk?

Ervaring leert dat ouders letterlijk met de handen in het haar (van hun kind) zitten. Om te weten hoe je dit probleem het beste aanpakt, moeten we eerst duiken in het bestaan van dit kleine griezelige beestje, want hoofdluizen zijn steeds vaker resistent tegen antiluizen crèmepjes van de drogisterijen op chemische basis zoals malathion en permetrine. Deze chemische middelen zorgen ervoor dat de luizen stikken, maar tegelijkertijd smeren wij deze schadelijke stoffen ook op onze hoofdhuid en haren.

Luizen bestrijden met Neemolie

Een natuurlijk alternatief om luizen te bestrijden is Neemolie. Het is een pure geneeskrachtige olie die niet schadelijk is voor de huid. De olie heeft wel een aardse geur die vaak als zeer onaangenaam wordt ervaren. Verder in dit blog lees je meer over deze natuurlijke olie en de positieve effecten. Nu nog even terug naar Meneer Luis.

Hoofdluizen krijg je door contact met een andere persoon die luizen heeft. De luizen lopen van het hoofd van persoon A naar het hoofd van persoon B.  Alle verhalen over verplaatsing via kleding en beddengoed kunnen wij dus tot het rijk der fabelen rekenen. Ook zwemmen (het chloorwater) is geen effectief middel tegen hoofdluizen. Om luizen effectief te bestrijden is Neemolie aan te raden. De sterke aardse geur en de medicinale werking van deze olie werken verstikkend voor luizen, waardoor ze dood gaan.

Luizen leven

Als een luis niet op een hoofd met haren zit, zijn vertrouwde comfortabele omgeving dus, kan hij nog ongeveer 2 dagen leven. Echter sterven ze sneller bij extreem hoge en lage temperaturen of een omgeving met een lage luchtvochtigheid. Normaal gesproken sterven ze binnen 8 tot 24 uur door uitdroging buiten het mensenhoofd.

Luizen leggen eitjes, ook wel neten genoemd, die na 6 dagen uitkomen. Uit deze eitjes komen nimfen, dat zijn babyluisjes. De neten bevatten van nature een waterbestendige lijmachtige substantie, zelfs nadat de nimfen hun eitjes hebben verlaten blijft deze substantie nog wekenlang plakken.

Nimfen liggen vaak plat tegen de haarwortel aan en glippen zeer gemakkelijk tussen de tanden van een kam of netenkam. Door je haren te kammen met onze pure onverdunde Neemolie blijven ze wel plakken. De olie is dik en stroperig waardoor ze niet wegkomen als je de haren insmeert met deze olie voor het kammen van de haren. Masseer de olie daarom rijkelijk in voor het gewenste resultaat.

 

urban africa naturals luizen bestrijden

Luizen bestrijden met een netenkam

 

We zeiden al dat de luis op het hoofd leeft, tussen de haren. In deze vertrouwde omgeving leeft hij ongeveer één maand en legt dagelijks vier tot acht eitjes. In die maand leeft meneer Luis van ons bloed en voedt zich gemiddeld 5 keer met ons bloed. Tijdens deze bloedroof spuit de luis stollingsremmend speeksel in dat voorkomt dat onze hoofdhuid weer sluit. Hierdoor ervaren mensen veel jeuk op het hoofd. Dit komt dus niet door de luizenpootjes, zoals men beweert.

In extreme gevallen kan het openkrabben van luizenwondjes resulteren in ontstekingen op de hoofdhuid. Ook hiervoor kun je Neemolie gebruiken, deze bevat van nature antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Gelukkig heeft ongeveer 50 procent van de mensen er geen last van en voelen ze de luizen niet kriebelen.

Selfie luis

Luizen komen het meest voor bij jonge kinderen en met name meisjes doordat zij veel haar contact hebben en vaak ook langere haren. De populaire besmettingsgebieden zijn: crèches, basisscholen, maar ook middelbare scholen en sportverenigingen. Door selfies die onderling gemaakt worden, het samen turen naar een te klein telefoonscherm komen de hoofden tegen elkaar. Hierdoor kunnen de kleine parasieten makkelijk overlopen. Dit kleffe gedrag en de vele knuffels bij deze jonge meiden creëren een enorme besmettingshaard.

Veel pubermeisjes hebben last van hoofdluis, ze komen er vaak te laat achter doordat er op middelbare scholen geen luizenmoeders actief zijn. Daarnaast speelt schaamte onder deze groep ook een grote rol. Helaas worden luizen nog steeds geassocieerd met onhygiënisch. 

 

urban africa naturals

Koppen bij elkaar voor een selfie.

 

Luizen bestrijding op natuurlijke basis

Voor de behandeling van luizen of neten heb je aan Neemolie voldoende, eventueel aangevuld met een netenkam. Deze olie zorgt er ook voor dat je hoofdhuid niet uitdroogt en dus vet blijft. Zo kun je de luizen en neten het beste meekrijgen en heb je ook direct een natuurlijke oplossing tegen de jeuk of het herstellen van de wondjes die zijn ontstaan door het krabben. Het werkt dus jeukstillend maar ook bacterieremmend. Onze Neemolie is 100% natuurlijk en bevat slechts 1 ingrediënt in de flacon en 0% chemische toevoegingen.

Onze koudgeperste Neemolie bevat de volgende eigenschappen:

  • Jeukverlichtend
  • Parasieten- en insectendodend
  • Rijk aan vitamines en onverzadigde vetzuren
  • Ontstekingsremmend
  • Schimmeldodend
  • Huidverzorgend bij huidontsteking, wonden en zweren
  • Huidregenererend

Hoe gebruik je Neemolie om luizen te bestrijden?

Haal met de meegeleverde houten spatel of schone vingers een kleine hoeveelheid olie uit de flacon. Breng deze olie rijkelijk aan op de hoofdhuid waar de luizen en neten zich bevinden maar ook het gebied eromheen.  Als de olie gestold is (tijdens de wintermaanden) dan merk je dat de olie verandert qua structuur. Als het in aanraking komt met je huid wordt het weer olieachtig, waardoor het makkelijker in de huid trekt. Bewaar Urban Africa Naturals Neemolie altijd droog en koel. Tijdens warme maanden kun je het gerust in de koelkast bewaren. 

Ongefilterde Neemolie

Neemolie

Neemolie voor bladluis

Neemolie is ook een goede antiluis- middel voor bladluis bij planten. Luizen bestrijden met Neemolie heeft het voordeel dat je geen pesticiden hoeft te gebruiken. Neemolie is milieuvriendelijker en volledig plantaardig.

In de nationale bibliotheek van de geneeskunde PubMed lees je meer over de klinische studies en onderzoeksresultaten van Neemolie voor mens en milieu.

Waarvoor kun je Neemolie ook gebruiken?

Luizen bestrijden op je hoofd en in de natuur met Neemolie is een effectief natuurlijk middel. Maar je kunt de olie ook nog gebruiken voor diverse andere huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis en bij de volgende verschijnselen op de huid of hoofdhuid:

  • Schilfers
  • Kloofjes of korstjes
  • Droge tot extreem droge huid
  • Jeukende huid
  • Trekkerige huid
  • Roodheid van de huid

Luizen kengetallen NL

  • 28 procent van alle basisschoolleerlingen heeft luis.
  • 19 procent van alle middelbare school leerlingen heeft luis.
  • 11 procent van alle volwassenen heeft weleens last van luis. 

 

Heb je na het lezen van dit blogartikel nog vragen, neem dan gerust contact op of lees meer over alle toepassingen van Neemolie.

Bronvermelding: RIVM + Pubmed.

 

 

Wat onze klanten zeggen
560 beoordelingen
×
Welkom bij Urban Africa Naturals
Klik onderstaande link voor een WhatsApp gesprek of stuur een mail naar onze KLANTENSERVICE.
× Advies nodig? Stel hier je vraag.